LAC (Lithium America)


2019.11.28.


Az elmúlt időszakban a vállalatot minden oldalról kiveséztük, nem nagyon maradt fenn olyan információ, amely nyilvánosan hozzáférhető lett volna, és amelyet nem olvastunk, vagy nem értelmeztünk volna. A vállalat két világszínvonalú lítiumprojekttel rendelkezik Argentínában és az Egyesült Államokban.

Egy ígéretes vállalkozásról van szó, amelynél az első szárnypróbálgatások még csak 2020. II. félév végén várhatóak.
A Lithium Americas arra koncentrál, hogy a Cauchari-Olaroz projektet Jujuy-ban (Argentína) és a Thacker Pass projektet Nevada-ban (USA) fejlessze a termelés elindításának irányába. 

A Cauchari-Olaroz jelenleg építés alatt áll, amelynél egy 40 000 tpa lítium projektről beszélünk, ahol az első gyártás 2021 elején indulhat meg. Argentínában és az Egyesült Államokban várhatóan alacsony készpénzköltségek jellemzik majd (< 4000 dollár / tonnánként elemtartalmú lítium-karbonáton). 

A Thacker Pass befejezi a mérnöki munkát és az engedélyezést, az építkezés várhatóan 2021 elején kezdődik. Ez a projekt 2022-ben várhatóan további kb. 580 millió USD beruházási igényt támaszt, amelyet a LAC vezetésének elő kell teremtenie. Ez a szabad pénz nem áll a társaság rendelkezésére, tehát ezt valamilyen formában elő kell teremtenie.

Sajnos a LAC vezetése a Ganfeng részére átengedte további 160 millió USD befektetésért cserébe az argentín projekt 50%-át. Csak remélni tudjuk, hogy itt a tulajdonszerzésük meg is fog állni. Ebben komoly kockázatot látok, mert nem mindegy, hogy a LAC belső értéke önálló vállalatként marad meg, vagy gyakorlatilag beolvadással ez az érték eltűnik egy mamutcégben. Amennyiben partneri együttműködésre törekednek, abban az esetben a LAC számára egy óriási felvevő piac lehetősége nyílik meg. 

Ami egyelőre jó hír, hogy a beruházások szépen haladnak, jelentős csúszások nincsenek. A 40 tervezett kútból 13 készen van és működnek. A 12 km2 nagyságú, összesen 16 derítő medencéből készen van a 60%-a, és működnek. A kapacitás növelése - az eddigi 25.000 t / év-ről megnövelték 40.000 t /évre - a költségnövekedésben 425--->565 millió USD-ra emelkedne (tehát +33%-ot), de a termelés növekedésében ez + 60%-ot jelenthet.

A jövedelmezőségi számítások kalkulációjában a 10.000 USD / t LiCo eladási ár esetén az jön ki, hogy az NPV = 935 millió USD, az EBITDA 235 millió USD / év lehet.

Amennyiben marad a 88 millió db részvény, akkor egy részvényre az NPV = 935/88 = 11 USD, és ha az EBITDA 50% körül lesz a nettó profit, akkor egy részvényre 50% * (235/88) = 13.4 USD árazás adódik.

Ha netán a LiCo ára magasabb lesz, akkor az EBITDA jelentősen megnőhet (Pl. 14.000 USD árnál az EBITDA akár 380 millió USD is lehet).

Sajnos a LiCo árfolyama 2 év alatt 16.000--->9.000 esett, de az árfolyam elkezdett stabilizálódni.

Egyébként a LAC szektortársainak árazása is sokat esett az elmúlt időszakban. Pl. az ALB és az SQM is. A LAC, Albemarle (ALB), Sociedad Quimica Minera (SQM) vállalatok részvényeit érdemes figyelni, mert hamarosan a csökkenő trend megtörésére lehet számolni.

LAC vételi beszállási sávja: kb. 2,77-2,66 USD között várható.

Célárak: rövid célár 5,9; közép célár 6,9; hosszú célár 13,4 USD.

ALB vételi beszállási sávja: ez nem egyszerű kérdés, mert a iv-v pontok közötti szakaszát kezdtük meg lefelé, azonban ez a szakasz lefelé igen hosszú is lehet a "C" pontig. Ha nagyon megnyúlna, akkor bizony a ma még hihetetlen 39 USD-t is elérheti. Amennyiben a lefelé ékelődésből felfelé kitörne, abban az esetben felfelé a rövidtávú célár 73 USD, majd a középtávú célár 90 USD, végül pedig a hosszú célár fundamentális alapon értékelhető 2020 évre vonatkozóan, ami EPS (az EPS várható sáv középértékével kalkulálva) * PE = 6,4 * 17 (az ALB átlagos értékével számolva) = 109 USD szint reális várakozást jelentene.

SQM vételi beszállási pontja kb. 18 USD-re tehető.

Célárak: rövid célár 30; közép célár 49; hosszú célárat nem lehet meghatározni, mert fundamentális és technikai indokok sem mutatnak 50 USD feletti árazási lehetőségeket.


Megjegyzés: nettó jelenérték számítás (Net Present Value - NPV)

(A beruházások általában egy kezdeti befektetéssel kezdődnek, majd kisebb-nagyobb újabb ráfordításokat igényelnek, míg a beruházás megtérülése megkezdődik. A különböző ráfordítások és pénzhozamok azonban nem egy időpontban jelentkeznek, így hagyományosan nem lehet őket összegezni. A nettó jelenérték számítás ezt küszöböli ki, és számításba veszi a pénz időértékét, hogy a beruházásunk megkezdése előtt kiszámolhassuk a várható ráfordítások és hozamok ismeretében a teljes nyereséget.)

Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám, az angol nyelvű kifejezés, earnings before interest, taxes, depreciation and amortization rövidítése. Magyar jelentése: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény. Összege nagyobb, mint az EBIT ("earnings before interest and taxes", vagyis: kamatok és adók levonása előtti eredmény) értéke.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki 


Készítette: P. J. és Boole